Atlantic Conservative Alliance – Sveriges första konservativa tankesmedja

Ronie Berggren om sitt projekt Atlantic Conservative Alliance, Sveriges första USA-inspirerade konservativa tankesmedja som startades 2004 och idag är mer känt som Amerikanska nyhetsanalyser. (Uppdaterad 2020-06-07)

———-

2004 grundade jag The Atlantic Conservative Alliance (ACA) – Sveriges första tankesmedja med utgångspunkt i amerikansk konservatism. Den konservatism som inspirerat mig sedan början av min studenttid i slutet av 1990-talet, vilket jag beskriver mer ingående i artikeln ”Min vandring till konservatismen och varför det behövs ett uppror mot svensk universitetsvänster”.

Namnet uttryckte målsättningen, att bygga broar mellan Europa och USA:s konservativa rörelse.

Några månader senare startade jag och en kompis websajten acalliance.net – där vi utförligare beskrev målsättningen och startpunkten, i en kampanjresa till stöd för USA:s president George W. Bushs omval 2004.

Bush var en president som jag hade följt från start och under hans presidenttid läste eller såg jag nästan alla tal han höll och alla presskonferenser som hölls i Vita Huset, inklusive de som hölls av hans fyra pressekreterare. 2017 skrev jag även en bok om George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000.

Atlantic Conservative Alliance uppmärksammas

På resan kampanjade åkte vi för George W. Bush i Ohio och Pennsylvania och gjorde en dokumentär om detta. Här ett klipp:

Vi intervjuades också av Associated Press som nämnde vårt projekt.

Vi intervjuades även av israelisk arméradio och fick många kontakter bland republikaner i USA. Även MSNBC:s Keith Olbermann ville interjvua, men av någon anledning ansåg jag mig inte ha tid.

Tankesmedjan föds

Väl hemma registrerade jag Atlantic Conservative Alliance hos skatteverket.

Med valkampanjen och dokumentärfilmen avklarad var målet att komma igång med en tankesmedja. Här en anteckning från den tiden om vad vi önskade bygga upp.

Tanken var det som beskrivs. Ett nätcommunity  inspirerat av moderata ungdomsförbundets Frizon. Ett bibliotek för USA-vänliga konservativa, likt de kommunistiska läsklubbar som fanns i Sverige på 1970-talet, fast från helt motsatt håll. En tidning som skulle heta ”Atlantic Report”. Samt så klart seminarier, föreläsningar och inte minst nätverksbyggande över Atlanten. I ett av våra manifest skrev vi den 7 augusti 2005:

Atlantic Conservative Alliance (ACA) är en politisk tankesmedja som som grundades i Örnsköldsvik sommaren 2004. ACA vill stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter i en tid när dessa hotas. ACA tror på demokratin som mänsklighetens ädlaste styrelseskick. Liv och frihet är två grundläggande mänskliga behov och rättigheter som båda garanteras i ett demokratiskt samhälle där rätten för varje individ att få leva, rätten för varje individ att få tänka fritt, uttrycka sig fritt, välja religion fritt och i respekt för andra människor fritt forma sitt eget liv i enlighet med sin egen vilja finns.

 

Detta är grundläggande mänskliga behov och grundläggande mänskliga rättigheter. Men det är tyvärr inte grundläggande självklarheter. Miljontals människor på jorden lever utan dessa rättigheter. I vår tid hotas demokratin från två håll: utifrån hotas den av totalitära regimer och den internationella terrorismen som står emot själva det demokratiska systemet. Inifrån hotas den av politiska inskränkningar av yttrande, och religionsfrihet och hot mot fri och lättbedriven företagsamhet.

 

Därför behöver demokratin – som är vår enda garant för de grundläggande mänskliga behoven och rättigheterna – försvaras. Och ACA vill stå i fronten för dess försvar.

Upplysningskampanjer fanns också i åtanke. Här jag 2004 som pratar om att kontra Michael Moores filmer, som fått kritik i USA men däremot släppts igenom helt kritiklöst i Sverige:

Så här såg vår internationella folder ut, med en varning för militant islam och ett växande Kina där på sista sidan.

Nätverkandet skedde genom de kontakter vi fått dels i USA, men framförallt via nätet, via forum som IRC och MySpace med republikanska gräsrotsaktivster och partianslutna.

Amerikanska nyhetsanalyser

Atlantic Conservative Alliance bedrevs dock helt ideellt och jag blev så småningom ensam den drivande kraften. De stora planerna fick skalas ner till en blogg, Amerikanska nyhetsanalyser som startades i januari 2008. Kontinuiteten kan dock skönjas då Amerikanska nyhetsanalyser från början hade samma logotyp som Atlantic Conservative Alliance.

Amerikanska nyhetsanalyser har fungerat som en tankesmedja, med över 15 000 blogginlägg sedan 2008 och över 1 000 podcastavsnitt sedan 2012 (här det fullständiga podcastarkivet, podden kan i övrigt hittas på Apple Podcaster och andra tjänster som tillhandahåller poddar). Till det kan också den här bloggsajten, Ronie.se, med mängder av djuplodade analyser läggas.

Bloggen täckte hela Obamas presidentskap ingående. Både Obamas politik och den republikanska te-party-oppositionen. Podcastens mer än 1 000 avsnitt är tematiska. 12 avsnitt om USA-valet 2012; Omkring 130 avsnitt om USA-valet 2016; och i dags dato 120 avsnitt om USA-valet 2020. Därtill min 10 timmars serie om militant islam.

Amerikanska nyhetsanalyser har även följt Brexitprocessen mer ingående än någon annan nyhetsaktör i Sveirge. Med 146 avsnitt om Brexit, ur ett unikt svenskt konservativt perspektiv, med start redan 2012 och exklusiva intervjuer från 2013 och 2014 med den tidigare brittiske EU-parlamentarikern Daniel Hannan, som The Guardian kallade för ”The man who brought you Brexit”. 

Jag var först i Sverige med att intervjua Hannan. Här min första intervju den 9 juli 2013, och här min andra intervju den 28 oktober 2014.

Jag var även först med att den 10 augusti 2016 intervjua Thierry Baudet från nederländska Forum voor Democratie (FvD).

Drömmen om ett konservativt bibliotek, med fokus på USA, har också bevarats, visserligen inte offentligt men i min privata samling med flera hundra böcker om USA:s politiska historia. Här en bild på en av mina hyllor.

 

Under 2019 producerades 291 podcastavsnitt på Amerikanska nyhetsanalyser; därtill skrevs 36 ingående artiklar på den här bloggsajten; 22 artiklar för Nyheter Idag; tre youtube-intervjuer och ett föredrag om konservatism. Jag producerade i princip en sak om dagen förra året trots begränsade resurser då jag driver det mesta helt på egen hand. Det finns inga organisationer eller partier eller stora pengar bakom. Jag arbetar ideelt på min fritid med mitt livslånga USA-intresse som drivkraft.

Men faktum är likväl:

Jag grundade Sveriges första USA-inspirerade konservativa tankesmedja, The Atlantic Conservative Alliance, ett projekt numera mer känt under namnet Amerikanska nyhetsanalyser.

Amerikanska nyhetsanalyser är idag Sveriges enda konservativa USA-podd, och det starka alternativet för att balansera vänsterliberal svensk USA-rapportering.

Ronie Berggren

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *