Republikanerna påminner om att kärnvapenavskräckning fungerar

Ronie Berggren om vad väst kan lära av hur USA:s konservativa hanterade Sovjetunionens kärnvapenhot i förhållande till vår tids kraftmätning med Rysslands imperiepresident Vladimir Putin.

———-

När Rysslands president Vladimir Putin invaderade Ukraina den 24 februari, riktade han ett underförstått kärnvapenhot mot väst och sa att inblandning skulle leda till ”konsekvenser som ni aldrig tidigare sett i historien”. 

De återkommande hoten har skapat en reflexmässig rädsla som ger Putin utrymme att diktera villkoren. Lärdom om hur vi gör upp med denna rädsla kan dras från hur USA:s konservativa hanterade det Sovjetiska kärnvapenhotet under kalla kriget.

1956 hotade Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov med att ”begrava väst” (De flesta i dagens väst känner igen citatet från popartisten Stings klassiska låt ”Russians”). Den republikanske senatorn Barry Goldwater ansåg att USA:s undfallenhet skapade en farlig psykologisk obalans. I sin bok “Conscience of a Conservative” från 1960 skrev Goldwater:

En feghetens rädsla för döden har trängt in i det amerikanska medvetandet. … Vår fiende har förstått konfliktens natur … De är fast beslutna att vinna, vi är inte det.  …Om krig är otänkbart för oss, men inte för dem, så blir den omtalade ”terrorbalansen” ingen balans alls, utan ett verktyg för utpressning. … Om vi, men inte de, utesluter användning av vår (kärnvapen)makt, då kan Kreml skapa kris efter kris, och tvinga USA genom vår större rädsla för krig, att retirera varje gång. [Obs: artikelförfattarens (parentes)]

USA behövde inse att om de lade ner alla sina kärnvapen, skulle världen öppnas för sovjetiskt övertagande. USA behövde inte nedrusta, bara bli starkare än Sovjet på alla områden. 

I presidentvalet 1964 nominerades Goldwater till republikanernas presidentkandidat. Men han förlorade mot Demokraternas sittande president Lyndon B Johnson, som skrämde väljarna genom att släppa en TV-reklam som hävdade att Goldwater som president skulle innebära ett kärnvapenkrig. Men 1980 vann Goldwaters lärjunge Ronald Reagan presidentämbetet. Han sa:

”Vi vet … att krig, det kommer inte då frihetens makter står starka, utan när de är svaga. Det är då som tyrannerna frestas”

Reagan upprustade och talade klarspråk och implementerade så Goldwaters strategi om fred genom styrka. Konsekvensen blev inte kärnvapenkrig utan ett uttröttat Sovjetunionen som upplöstes ett årtionde senare.

I Västs pågående kraftmätning med Putin höjs röster om att Sverige bör stanna utanför Nato eftersom ett medlemskap skulle göra Putin argare. På SVT Agenda den 1 maj sade Beatrice Fihn från anti-kärnvapen-organisationen ICAN:

”Det absolut viktigaste är att inte hota tillbaka med att använda kärnvapen. … Att vi inte bara tror att avskräckning kommer lösa den här frågan.”

Detta är rädslans röster som USA:s konservativa gjorde upp med. Nyligen bemötte USA:s senaste republikanske president, Donald Trump, Putins kärnvapenhot med orden:

”Vi är starkare än er. Använd aldrig kärnvapenordet igen. Om du gör det, så kommer det att bli problem.”

Det är en tydlig, orädd och klassisk republikansk inställning. Fred skapas när de goda är starka, inte när de är rädda.

Ronie Berggren

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *