Mina böcker

2017


George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000


Min första bok i en serie på tre delar om USA:s fyrtiotredje president George W. Bush som styrde i Vita Huset mellan 2001-2009.

Jag upptäckte Bush under valkampanjen 2000 och följde därefter nästan dagligen hela hans presidentskap. Boken beskriver hur Bush kom till makten ur ett sakligt men republikanskt perspektiv.

 

SAGT OM BOKEN:

Ronie Berggrens bok om George W. Bush går på ett lättläst sätt på djupet i hur det kom sig att George W. Bush blev USA:s president. Vi får följa med till GWB:s hemstat Texas och tiden som guvernör och resan fram till valsegern över Al Gore.

Ronie Berggren bidrar till att komplettera den stundtals endimensionella bild av president George W. Bush som förmedlats. För alla som är intresserade av USA eller internationell politik är detta måsteläsning.” / Pelle Zackrisson, journalist
——–

Ronie Berggren har i sin bok George W. Bush – USA:s fyrtiotredje president rest tillbaka i sin tidsmaskin till år 2000. I den här boken serveras vi de politiska turerna, opinionsskiftningarna, ränksmideriet och strategierna bakom det amerikanska presidentvalet som till slut gav Bush presidentposten. Vi bekantar oss med det amerikanska valsystemets snåriga processer, får en djupare förståelse för den amerikanska kulturen och lär känna huvudpersonen på ett för svenskar helt nytt sätt.

I Berggrens kronologi blandas nutidshistoria med humoristiska och allvarliga minnen från presidentkampanjen samt en hel del mediekritik. Utöver den upplysning boken bidrar med, borde den också fungera som en påminnelse till våra medier. Det är hög tid att att betrakta omvärlden i allmänhet och USA i synnerhet, med mer nyanserade glasögon än vad som var fallet när George W. Bush blev amerikanernas val. Den som läser Ronie Berggrens bok förstår varför. / Katarina Folmer
——–

Först undrade jag, varför skriva på svenska om en avgången president? Men snabbt fångas jag av Berggrens rekapitulering av händelser som faktiskt är historiska och vars betydelse vi idag vet mer om än när de hände.

Berggren går in på en detaljnivå som skulle kunna vara tröttande, men inte blir det. Dels därför att han drivs av ett omisskännligt engagemang för det han berättar om och dels därför att han fogar in olika kommentarer om händelserna, såväl omedelbara mediekommentarer som analyser formulerade långt senare i biografier.

Och läsvärt blir det därför att Berggren är en sann Amerikavän och saknar varje motiv att likt många medier svartmåla USA. Det är otroligt befriande att slippa alla insinuationer, konspirationsteorier, gliringar och hat mot republikanska partiet och USA som brukar fylla nyhetsrapporteringen. / Dick Erixon
——–

Här min trailer till boken:

KÖP BOKEN:

Köp som häftad pocketbok:
Adlibris, Bokus

Köp som E-bok, att läsa på datorn, i bokläsaren, på surfplattan eller telefonen:
Adlibris, Bokus


2015


Karl Borglund : Den svenske boktryckaren i Norges kamp mot Hitler

Den 9 april 1940 invaderades Norge av nazisterna, som snabbt tog kontroll över norsk press. När så skedde startades den underjordiska tidningen ”Vi vil oss et land” – en illegal avis, för att hålla norrmännens frihetskamp vid liv.

En av grundarna hette Max Manus, som senare skulle bli en av Norges främsta krigshjältar och 2008 få sin hisnande livshistoria skildrad i en norsk storfilm.

Det här är berättelsen om Karl Borglund, svensken som bodde i Norge och som tryckte ”Vi vil oss et land” åt Max Manus. Karl Borglund var pappa till min norska extrafarmor Grete. Som barn satt jag i hans knä, men det var hans dotter som berättade krigshistorierna för mig när jag blev lite äldre.

Ur Lars Gyllenhaals förord:

”Norge är vår mesta granne, … ändå finns det stora luckor i kunskapen om hur vi i Sverige ställde upp när det var som allra värst hos våra grannar. Ronie Berggren bidrar här till att väcka den nästan bortglömda motståndsandan till liv.”

Här är trailern till den norska storfilmen ”Max Manus” från 2008. 25 sekunder in, syns omslaget till ”Vi Vil Oss Et Land”, som Karl Borglund alltså tryckte åt Max Manus, den tidning som min bok handlar om:


Den 9 april 2015, 70 år efter kriget, så skrev jag en artikel i min lokaltidning Allehanda.se om min extrafarmor och hennes far: ”Örnsköldsviksbon som bistod Norge i kampen mot Hitler”.

I december 2015 blev Max Manus också omtalad i Sverige efter att vänsterförfattaren Jan Guillou i en av sina romaner omskrivit Manus mycket negativt. Jag skrev då artikeln ”Jan Guillous felaktiga framställning av den norske hjälten Max Manus”, där jag tog Max Manus i försvar genom att ställa min verklighetsbaserade bok byggd på förstahandsmaterial i kontrast till Guillous skönlitterära fantasiverk.

KÖP BOKEN:

Köp som E-bok, att läsa på datorn, i bokläsaren, på surfplattan eller telefonen:
Adlibris, Bokus