Thomas Jefferson om varför karaktär är viktigare än åsikter

Ronie Berggren om Ellen DeGeneres, George W. Bush, Thomas Jefferson och vänskap över de politiska meningsskiljaktigheterna.
———

Amerikansk media har de senaste dagarna skrivit om den kritik som den lesbiska vänsterliberala TV-show-värden Ellen DeGeneres fått från sin egen politiska kant för att hon gick på amerikansk fotboll i sällskap med USA:s tidigare republikanske president George W. Bush.

Att hon därtill stod fast vid att Bush var ett utmärkt sällskap och att de kom mycket bra överens gjorde inte kritiken mindre.

Hon fick så mycket kritik att hon tvingades förklara sig på sin show:

Ellen DeGeneres vänskap med Bush började långt tidigare, när hon stegvis började upptäcka att Bush inte var den nidbild som hennes egna politiska kretsar ofta målade upp av honom.

Året var 2007, Bush var fortfarande president och hans dotter Jenna deltog på Ellens show när Ellen ber henne att spontant ringa upp sina föräldrar i Vita Huset. Här är det klippet.

Ellen fick ett allt bättre intryck av Bush och med tiden byggde de en vänskaplig relation de politiska meningsskiljaktigheterna till trots.

Det är också så en demokrati måste fungera; där man trots politiska meningsskiljaktigheter kan vara vänner. Man måste inte vara det, men där karaktär och integritet finns bör politiska meningsskiljaktigheter inte stå i vägen.

USA:s tredje president Thomas Jefferson hamnade många gånger i politisk konflikt med sin vän och företrädare i Vita Huset, John Adams. De politiska skillnaderna vägde emellertid lätt i förhållande till Jeffersons förståelse för Adams karaktär. Jefferson skrev år 1811 ett brev till en annan vän, där han nämnde konflikten med John Adams, men beskrev samtidigt sin syn på Adams som följande:

I knew him to be always an honest man, often a great one, but sometimes incorrect and precipitate in his judgments; and it is known to those who have ever heard me speak of Mr. Adams, that I have ever done him justice myself, and defended him when assailed by others, with the single exception as to political opinions.

But with a man possessing so many other estimable qualities, why should we be dissocialized by mere differences of opinion in politics, in religion, in philosophy, or anything else? His opinions are as honestly formed as my own. Our different views of he same subject are the result of a difference in our organization and experience.

I never withdrew from the society of any man on this account, although many have done it from me; much less should I do it from one with whom I had gone through, with hand and heart, so many trying scenes.

I wish, therefore, but for an apposite occasion to express to Mr. Adams my unchanged affections for him.

I vår tid har vi lätt att glömma denna demokratins grundläggande medborgarfärdighet. Att skilja på sak och person. I förhållande till det politiska ämbetet i sig måste meningsskiljaktigheter råda, där är öppna konflikter en del av demokratin.

Men den konflikten bör hållas på den politiska arenan, inte utanför, och inte genom att i den privata sfären straffa någon för dennes ställningstaganden på den politiska arenan.

George W. Bush och Ellen DeGeneres har båda dragit lärdom av Thomas Jefferson, det borde fler göra. Även här i Sverige.

Ronie Berggren

——–
CC BY-SA 4.0
Attribution :  © Glenn Francis, www.PacificProDigital.com

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *