Storasyster Ser Dig! Klimatfascismen måste kontras av en motrörelse

Ronie Berggren om hur det totalitära Storebrorssamhället i George Orwells klassiker ”1984” i vår tid har omdanats till en Storasyster.

——-

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har på ett års tid blivit världskändis.

Det finns två sidor att ta i akt. Dels personen Greta Thunberg; en vanlig flicka som råkar ha ett brinnande intresse för ett visst ämne. Det bör respekteras och personen Greta bemötas anständigt. Men därtill är hon också en symbol för en politisk massrörelse.

Det senaste uttrycket för denna symbolism är väggmålningen i San Francisco där konstnären Andres “Cobre” Petreselli arbetar på ett stort porträtt av Greta Thunberg. Han motiverar sitt konstverk som följande:

“What I want from people is to realize have to do something for the world. Otherwise, it’s going to be the beginning of our extinction.”

Förbipasserande ska påminnas om vägvalet: Greta Thunbergs väg eller undergång.

Själv har jag under hela den tid under vilken Greta Thunbergs kändisskap växt fram, löpande förklarat varför den massrörelse hon symboliserar är en totalitär rörelse vi bör vara på vår vakt mot. En totalitär rörelse som kräver nitisk tro, som anser att målen om en utsläppsfri värld helgar medlen, oavsett dessa medel består av inskränkt personlig integritet eller den globala världsdiktatur som filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö efterlyste för att rädda klimatet. Här mina artiklar på temat.

Greta Thunberg Personifies Everything America has Always Opposed 20190926

Greta Thunberg och masshysterin som dunklar den totalitära klimatrevolutionen 20190922När Greta Thunberg tröttnar på att vara falsk profet 20190904

Klimat-jihadismen – vår tids sekulära sekterism som måste bekämpas 20190315

Klimatapokalyps kontra Antikrist – vilken hotbild bör vi ta på allvar? 20181207

Håll nu i åtanke att den till det yttre goda globala klimatrörelsen kanske inte enbart är av godo. Tänk sedan på väggmålningen av Greta, och läs sedan följande citat:

Därute såg världen kall ut, så stängt fönstret än var. Nere på gatan kom små vindilar och virvlade runt med damm och papperslappar, och trots att solen sken och himlen var strävblå verkade allting färglöst, så när som på plakaten som satt klistrade överallt.

Ansiktet med den svarta mustaschen tittade ner från varje dominerande hörnhus. Ett satt på fasaden rakt mittemot. Storebror Ser Dig stod där, och de mörka ögonen såg djupt in i Winstons ögon.

Det här är ett citat från George Orwells ”1984” – klassikern i de skönlitterära beskrivningarna av ett totalitärt samhälle, boken från vilket begreppet ”Storebrorssamhälle” är hämtat; Plakat och affischer överallt, på ett ansikte som vill påminna medborgarna om att Storebror ser dem vart än de går.

I San Francisco 2019 är det Storasysters mörka ögon som ser dig.

Men det finns fler paralleller.

George Orwells bok beskriver ett totalitärt övervakningssamhälle där det även hålls obligatoriska hatceremonier mot dissidenterna, motståndarna, mot dem som inte fogar sig i Storebrors artificiella värld:

”Klockan var nästan elvanollnoll, och på arkivavdelningen där Winston arbetade, höll man på att släpa stolarna ur båsen och ställa fram dem mitt i aulan framför den stora teleskärmen, i beredskap för tvåminutershatet.

… I nästa ögonblick brast ett fasansfullt, skärande gnissel fram, som från en jättelik osmord maskin, ur den stora teleskärmen i änden av salen. Det var ett läte som kom en att visa tänderna och resa borst i nacken. Hatet hade satt igång.

Som alltid dök Emmanuel Goldsteins, Folkfiendens ansikte upp på skärmen. Här och där i publiken buade man. … Goldstein var renegaten och avfällingen som en gång för länge sedan … hade tillhört partiets ledande män, nästan varit jämnbördig med själve Storebror, och som sedermera hade varit kontrarevolutionärt verksam …

Tvåminutershatets program varierade från dag till dag men, men Goldstein var alltid huvudpersonen. Han var urförrädaren, den som först hade besudlat partiets renhet. Alla efterföljande brott mot partiet, alla förräderier, sabotage, kätterier, avvikelser, härrörde sig direkt ur hans lära.

… Goldsteins ansikte … var ett magert judiskt ansikte … Det påminde om ett fåransikte, och även rösten var fåraktigt bräkande. Goldstein levererade sitt vanliga giftsprängda angrepp på partiets läror … Han förolämpade Storebror, han fördömde partiets diktatur …

Innan hatstunden hade varit i trettio sekunder brast hälften av människorna i salen ut i hejdlösa rop av raseri. … Under hatets andra minut stegrades det till ursinne. Folk stod och hoppade jämfota och ropade för fulla lungor i ett försök att överrösta den bräkande rösten som strömmade ut från skärmen … Den mörkhåriga flickan bakom Winston hade börjat skrika ”Svin!” ”Svin!” ”Svin!” … Under ett ögonblick av klarhet märkte Winston att han var i färd med att skrika med de andra och sparka hårt med ena hälen mot tvärslån under sin stol.

Det hemska med tvåminutershatet var inte att man var tvungen att spela med, utan tvärtom att det var omöjligt att låta bli. Inom trettio sekunder blev det alltid onödigt att låtsas. En skrämmande extas av skräck och hämndlystnad, ett begär att döda, att plåga, att krossa ansikten med klubba tycktes fara genom hela gruppen av människor som en elektrisk ström, och förvandla alla, också mot någons egen vilja, till grimaserande, vrålande galningar.”

Här ett citat från Greta Thunbergs mamma Malena Ehrmans bok ”Scener ur Hjärtat”:

”Mitt samvete tillåter mig inte att arbeta för tidningar som ger redaktionellt utrymme åt klimat- eller förintelseförnekare.”

Malena Ehrman avhumaniserar med dessa rader dem som kritiserar den globala klimatrörelsen genom att jämföra ”klimatförnekarna” med dem som förnekar Förintelsen av judar under Andra världskriget. Här är en repris på videon från 2010 av klimataktivistgruppen 10:10 Climate Action, som jag nämnde i denna aritikel, som tar avhumaniseringen till det yttersta. En avhumanisering värdig George Orwells klassiker:

I den globala klimataktivistiska massrörelsen utgörs folkets senaste fiender av ”förnekarna”. Dissidenterna som kritiserar partiideologin och inte vill foga sig i den totalitära värld av personkult, enhetsideologi och likriktning som denna ideologi lägger grunden för.

Greta Thunberg har blivit symbolen för en farlig rörelse som det inte räcker med att kritisera. Den måste konfronteras. Därför behövs en motrörelse. En anti-utopisk rörelse baserad på konservativa frihetsideal som tar den individuella och nationella frihet som klimatrörelsen vill beskära och avskaffa, i försvar.

Fascism är nämligen alltid fascism oavsett legitimerande täckmantlar, och ett totalitärt samhälle blir inte mindre farligt bara för att Storebror bytts ut till Storasyster.

Ronie Berggren

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *