Trump och varför amerikanska fact-checkers är bättre än de svenska

Ronie Berggren skriver med USA:s president Donald Trump som exempel, om att fakta-kontrollera falska nyheter. I USA görs det oftare utifrån ett förutsättningslöst sanningssökande, medan det i svensk media mest används som ett otrovärdigt slagträ mot en president man inte gillar.
———–

Att korrigera falska nyheter har blivit en inne-grej bland mainstreammedia. Amerikansk media är hyfsat bra, svensk media otroligt dåliga, i synnerhet när det kommer till Donald Trump.

Valet 2020

På ett kampanjmöte i South Carolina den 28 februari så sa Donald Trump att Demokraternas politisering av Corona-viruset var deras nya påhitt för att försöka fälla honom efter att de misslyckats med Rysslands-kopplingen och riksrättsförfarandet.

Detta spanns av demokratiska presidentkandidater och av somliga journalister, som fick det till att Donald Trump skulle ha sagt att Corona-viruset i sig själv var ett påhitt, en ”hoax”.

Men när Demokraterna drev denna tes så blev de rättade av media, som snabbt påpekade att Trump inte sagt så. Den 1 mars, dagen efter Trumps tal, så sa den demokratiske presidentkandidaten Michael Bloomberg i en intervju med CBS 60 Minutes:

”I find it incomprehensible that the president would do something as inane as calling it a hoax which he did last night in South Carolina”.

Programvärden Scott Pelley rättade honom genast och sa:

”He said the Democrats making so much of it is a Democratic hoax, not that the virus was a hoax”.

Den demokratiske presidentkandidat som vann i South Carolina, Joe Biden, gjorde samma sak två dagar senare när han släppte en reklamvideo där Trumps tal är ihopklippt så att det framstår som om Trump säger: ”Corona virus … This is their new hoax”.

Washington Post körde några dagar därefter en rättande artikel med rubriken ”Biden ad manipulates video to slam Trump” där man kritiserar Bidens video:

”At the 10-second mark, the camera shows a tight shot of the president saying “coronavirus” and then cuts to a wide shot where he says, “this is their new hoax.” Both clips are from Trump’s Feb. 28 campaign rally in North Charleston, S.C., but he never said “coronavirus, this is their new hoax.” Rather, Biden’s ad clipped a large part of Trump’s speech to make it seem as though he had.”

Därefter citerar man vad Trump sa i sin helhet och det framgår tydligt att Trump bara sagt att demokraterna politiserat Corona-viruset.

Denna sorts sanningssökande korrigering förekom dock inte i svensk media. Dagens Nyheters chefsredaktör Peter Wolodarski twittrade:

Efter Rysslandsutredningen och riksrätten – Trump avfärdar oron för Corona som den ”nya bluffen”. Sanslöst. 

Och TV4 nyheterna hade ett inslag med rubriken: Trump kallar coronaviruset för Demokraternas nya ”bluff.

Så för att sammanfatta. Medan amerikansk media tydligt vederlägger Demokraternas falska nyheter så sprider svensk media dem vidare helt reflektionslöst.

Valet 2016

Nästa exempel är från presidentvalet 2016. I den sjätte republikanska primärvalsdebatten i South Carolina den 14 januari så debatterade Donald Trump mot partirivalen Ted Cruz. Den sistnämnde, som är från Texas, hade försökt göra en grej av att Trump förkroppsligade ”New York Values”, något som för den konservative Ted Cruz var något negativt. På debatten riktar moderatorn därför en fråga till Ted Cruz:

– Senator Cruz, you suggested Mr. Trump, quote, ”embodies New York values.” Could you explain what you mean by that?

Cruz svarar:

– You know, I think most people know exactly what New York values are … everyone understands that the values in New York City are socially liberal or pro-abortion or pro- gay-marriage, focus around money and the media.

Donald Trump ger därefter Cruz svar på tal och påminner om de värderingar som rådde i New York vid 9/11-attacken 2001, vilket får alla, till och med Cruz att klappa i händerna. Här det väsentligaste av klippet:

Det var alltså Ted Cruz som attackerade New Yorks värderingar, och Donald Trump som – i egenskap av New York-bo – tog dem i försvar. Detta är fakta och behövde inte fakta-checkas i USA.

Men i svensk media lät det annorlunda.

Den 9 juni så talade professor Lars Dencik på SR P1s program OBS där han ville berätta för svenska lyssnare hur hemsk Donald Trump var. Han sa då (här klippet, 31 min in i ett av mina podcastavsnitt):

”Den ledande republikanske presidentkandidaten Donald Trump markerar avstånd till ”New York values” – en omskrivning av samma typ som kommunister använde, när de gjorde begreppet ”kosmopolit” till en beskyllning som tjänade till att beskriva och förfölja judar.”

Ja, läs det igen. I sin iver att svartmåla Donald Trump så blandade Lars Dencik alltså ihop Donald Trump med Ted Cruz. Donald Trump försvarade till stora applåder New Yorks värderingar, mot Ted Cruz försök till attack mot dessa.

Inte ens Demokraterna i USA försökte vrida sanningen på det sättet. Kom det någon rättning från Sveriges radio? Fick sig Lars Dencik en rejäl åthutning? Så klart inte.

Att fakta-kontrollera information är bra, om kontrollen har sökandet efter sanning som utgångspunkt. Men blir falsk kontroll om målet är aktivism. I USA finns fortfarande en journalistisk ådra av faktiskt sanningssökande. Kanske gör det även det här i Sverige, men den är, som exemplen visar, betydligt mindre.

Därför rekommenderar jag min bloggsajt och podcast Amerikanska nyhetsanalyser – för ett balanserat, inte neutralt, men balanserat, sakligt och kunskapsbaserat svenskt perspektiv på amerikansk politik.

Ronie Berggren

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *